Project Toerisme


Steeds meer toeristen weten de weg naar Karamoja te vinden. Het gebied heeft veel te bieden. Ongerepte savanne, flora en fauna, cultuur zoals zang en dans. Voor toeristen die van culturele vakanties houden is een bezoek aan Karamoja zeker de moeite waard.

Het gebied leent zich er voor om mooie natuurwandelingen te maken. Een wandeling door een droge rivierbedding hoort bijv. tot de mogelijkheden. Het uitgestrekte savannegebied geeft mensen een gevoel van vrijheid.

Er zijn voldoende mogelijkheden om iets te proeven van de lokale cultuur. Traditionele dans, zang en verhalen geven een inkijk in het culturele erfgoed van de Karimojong. De Karimojong vervaardigd prachtige armbanden, kettingen, hoofdbanden en riemen. In zowel de kleuren van Uganda, rood, zwart en geel, als in andere kleuren combinaties. Het vervaardigen van krukjes uit een stuk is ook een van de lokale tradities.

In Kotido en Moroto zijn voldoende guesthouses beschikbaar voor toeristen die comfortabel willen overnachten. Voor de meer avontuurlijke of eco-toeristen bestaat er de mogelijkheid om te overnachten in traditionele hutten. Door de nacht in een hut proeven de toeristen iets van het eenvoudige leven van de Karimojong.

Voor de bouw van de traditionele hutten worden alleen natuurlijke materialen gebruikt die in de omgeving aanwezig zijn. Deze manier van bouwen zorgt er voor dat er geen afval geproduceerd wordt, wat weer goed is voor de natuurlijke omgeving.

Het toerisme in Karamoja geeft de lokale bevolking de mogelijkheid om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. De Karimojong kunnen als gids fungeren bij een tocht door het gebied. Steeds meer mensen spreken Engels. Lokaal geproduceerde sieraden, krukjes, kleipotten en e.c. verkocht kunnen aan de toeristen worden. Door de mogelijkheid om geld te verdienen in het toerisme worden de Karimojong minder afhankelijk van hulp van buiten af. Het toerisme draagt op twee manier bij aan de zelfredzaamheid van de Karimojong. Enerzijds wordt het geld dat verdient wordt met het toerisme gebruikt voor ontwikkelingswerk. Anderzijds is het zo dat mensen die eigen initiatieven ontwikkelen daar geld mee verdienen voor hun eigen gezien. Steeds blijkt dat het opzetten van eigen initiatieven loont.

Het toerisme heeft nog een positief effect. Jarenlang is het gebied Karamoja op een negatieve manier in het nieuws geweest. Over de bevolking werd lange tijd weinig goeds gezegd, dit heeft tot gevolg gehad dat de bevolking een negatief zelfbeeld heeft ontwikkeld. Toerisme kan een bijdrage leveren aan een positief imago van de Karimojong.