Uganda ligt in het oosten van Afrika op de evenaar en grenst aan Zuid- Soedan, Kenia, Tanzania, Rwanda en Congo. Het oppervlak van Uganda is 7x groter dan Nederland, 236.000 vierkante kilometer. Een groot deel van het Victoriameer behoord bij het grond gebied van Uganda. In Uganda wonen meer dan 37,5 miljoen mensen en het inwoner aantal groeit gestaagd.
De “Parel van Afrika” wordt Uganda wel genoemd. Toch is het bij toeristen minder bekend dat andere landen in midden Afrika zoals bijv. Kenia. Uganda heeft minder ‘grote wilde’ dieren dan Kenia maar de flora en fauna kent een grotere verscheidenheid dan in omringende landen. Dieren die in Uganda, in de wildparken, voor komen zijn: rothschild-giraffen, nijlpaarden,nijlkrokodillen, olifanten, buffels, leeuwen, verschillende soorten antilopen, chimpansees en knobbelzwijnen. Uganda heeft meerdere natuurparken die het bezoeken zeker waard zijn. Naast de natuurparken is het land bekend om haar bronnen van de Nijl, ’s werelds grootste populatie berggorilla’s en een aantal spectaculaire watervallen.
Kampala is de hoofdstad van Uganda, de naam Kampala betekend ‘de heuvels der antilopen’. De stad ligt dicht bij het Victoria meer en is gebouwd op zeven heuvels. In de stad heeft een grote industrie. Voor import over zee is Uganda afhankelijk van de haven van Kenia. Het bestuurlijke centrum van het land is ook in Kampala gevestigd.
Engels is een veel gebruikte taal, daarnaast wordt er in Uganda Lugnda, Swahili en diverse lokale talen gesproken.
Van de bevolking van Uganda is het merendeel christen. De Katholieke kerk telt het grootste aantal leden Anglicaanse Kerk van Uganda is iets kleiner in leden aantal. De andere christen behoren bij een evangelische of pinkstergemeente. De tweede godsdienst in Uganda is de Islam, voornamelijk soennieten, ook inheemse en traditionele godsdiensten komen voor.
Uganda is een land waar de levensverwachting niet zo hoog ligt. Voor vrouwen is de levensverwachting 55,9 jaar en voor mannen 53,1 jaar[1]. De levensverwachting is laag omdat het een land is waar veel armoede is.
Karamoja
Kotido is een district in het Noordoosten van Uganda, een van de armste gebieden in het land. Het is een stuk ongerept Afrika. De stam Karimojong leeft in dit gebied. Het gebied waar de Karimojong leeft is een woestijnsavanne met een droog klimaat. Er valt weinig regen en ook zeer onregelmatig. Er bestaan lange periodes van droogte waardoor de opbrengst van het land vaak beperkt is.
Het gebied bestaat uit uitgestrekte zandvlakten. De wegen zijn onverhard en in de regenperiode veranderen deze in modderwegen waardoor het lastig om te snel te reizen.
Grote delen van de bevolking van de Karimojong leeft in armoede en eet bijvoorbeeld niet meer dan een maaltijd per dag. De hulp die in de afgelopen decennia gegeven is aan de Karimojong heeft hen niet verder geholpen op het gebied van zelfredzaamheid, de hulp heeft hen eerder afhankelijker gemaakt van hulp uit het westen.
Toch is het wel mogelijk om in dit droge gebied gewassen te verbouwen. Er zijn diverse gewassen die ook bij weinig regenval opbrengst kunnen geven. Gewassen als zonnebloemen, sesam en griest kunnen wel vrucht dragen onder de zware omstandigheden die er zijn in Kotido.
De bevolking van de Karimojong staat voor de uitdaging om meer en meer te gaan voorzien in hun eigen dagelijkse behoeften. Dit is mogelijk maar dan moet er op een verantwoorde wijze omgegaan worden met de grondstoffen die er zijn en moet de grond op de juiste manier bewerkt en bebouwd worden.
[1] www.landenweb.net